Telefon: +36 30 944 9448                         Email: info@bestroll.hu                                                

Műanyag redőny

A legelterjedtebb redőnytípus a műanyag redőny, mely az évek során a tartósság és a kompatibilitás érdekében sok változtatáson esett át. Kedvező árkategóriába tartozó műanyag redőnyök külső tokos, belső tokos vagy vakolható tokos rendszerekben épülnek fel. A gyártó általi változtatásoknak köszönhetően alumínium profilokkal is kiválthatóak a redőnyrendszer egyes elemei, így még ellenállóbbá tehető az árnyékoló az időjárási viszonytagságokkal szemben. A legtöbb esetben a műanyag redőny élettartama körülbelül 8-15 évre becsülhető, mert figyelembe kell venni a különböző időjárási behatásokat és a napsugárzás okozta károsodási tényezőket is. A fehér színű műanyag PVC redőnyök gyárilag UV védettséggel vannak ellátva. A színes műanyag PVC redőnyök nincsenek ellátva UV védelemmel, így erős napsütésnél deformálódhat, rongálódhat, törékennyé válhat, a színe rövid időn belül elhalványul kifakul. Így az élettartama lényegesen rövidebbé válik.

Az alap felépítés a műanyag redőnyök esetében a Lindab tokos kialakítású, de minden esetben már alumínium tokvéggel kerül összerakásra. Ennek a tok típusnak a hátulja nyitott, így felszerelés után is látható a redőnypalást a tokrendszeren belül. Ezen felül a műanyag redőny megrendelhető alumínium tokkal, mely két részes zárt rendszerű, ami eltakarja a tok belső rendszerét, így a redőnypalást nem látható. Az elülső része pontosabban a fedele leszedhető, így teljesen hozzáférhető a későbbi karbantartási munkálatok elvégzésére.

A tokrendszer felépítése belül műanyag vagy acél tengellyel kerül legyártásra a méret és felszereltségtől függően. A két végén csapágyazott tárcsával és dugóval vannak ellátva, mely gördülékeny és egyenletes mozgást biztosít.

A műanyag redőnypalástot vezető sínrendszer szimpla redőny esetén 22 mm x 53 mm profillal van ellátva, melynek paraméterei megegyeznek az alumíniumból készült vezető sín profillal. Amennyiben a műanyag redőny rendszer tokba épített rolós szúnyoghálóval kombinált, dupla sín kerül beépítésre melynek a mérete 44 mm x 53 mm. Ez esetben is megegyezik a profil mérete az alumínium profillal. Legyen szó műanyag vagy alumínium vezető sínről kefével van ellátva a zajcsökkentés érdekében.

A műanyag redőnylécek, más néven a lamellák 37 mm-esek és egymásba fűzve alkotják a műanyag redőnypalástot. Fesztávolsága a redőnyrendszernek ajánlottan maximum 160 cm lehet, mert ezt meghaladóan a műanyag lamellák az időjárási viszonytagságoknak vagy a súlyterhelésnek köszönhetően deformálódhatnak, és később károsodást okoznak a redőnyben.

A redőnypalást alján található meg a záróléc, mely műanyag redőny esetében leggyakrabban műanyagból készül és plusz merevítést a zárólécben lévő fém betét adja meg. Ügyfél külön kérésére alumínium záróléccel is megrendelhető.

A műanyag redőnyöket leggyakrabban keskeny 14 mm-es hevederrel vagy 4,5 mm-es átmérőjű zsinórral működtethetők, de ma már pár apró kiegészítőnek köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy motorosan is használni lehessen.

Eddig a műanyag lécek a külső hatások miatt elcsúsztak kisebb vagy nagyobb mértékben, így akadás merült fel a használat során, mely károsította a redőnyt. Leginkább ez a leggyakoribb ok, hogy nem javasolják a műanyag redőny motoros működtetését. Az évek során erre a problémára is sikerült megoldást találniuk a tervezőknek, így sikeresen meggátolható a redőnylécek elcsúszása, és még motorosan is használható a műanyag redőny. Az alap ötletet a tervezőknek az alumínium arriter adta, ami sikeresen bevált az idő során, így az alumínium redőnyöknél alapfelszereltség. A műanyag redőnyök esetében nem számít alapfelszereltségnek az szétcsúszást gátlóval ellátott redőny.

Hívjon minket bizalommal. Kitűnő szakmai háttérrel és gyakorlattal rendelkezünk az árnyékolás terén.